Amalgaam

Wat is amalgaam?

Een amalgaam is een legering van kwik en een of meer metalen, die meestal als metaalpoeder in het kwik opgelost zijn.

Vanaf 1 juli 2018 mogen tandartsen in de EU geen amalgaamvullingen meer gebruiken bij kinderen tot 15 jaar, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Een wet met die strekking is anngenomen door het Europees Parlement.

Het verbod voor gebruik van vullingen met kwik voor bepaalde groepen patienten is mogelijk een eerste stap op weg naar een volledig verbod. Die is voorzien voor het jaar 2030.

In Nederland gebruiken tandartsen momenteel nauwelijks nog amalgaamvullingen.

Wist jij dat er in de 19e eeuw er al discussie bestond over het gebruik van amalgaam?

Over het algemeen wordt in de medische wereld aangenomen dat amalgaam veilig is. De geciteerde literatuurstudie van Maths Berlin stelt dat er geen bewijs is dat er meer dan 1% van de bevolking zodanig gevoelig is voor kwik dat er aantoonbare gezondseffecten op kunnen treden en dat daarom een effect nooit epidemiologisch kan worden aangetoond. Ook wordt hier gesteld dat er geen reden is om te geloven dat alle mensen door amalgaam geschaad te zijn, inderdaad door amalgaam zijn aangedaan, maar ook dat er waarschijnlijk veel mensen zijn met bijwerkingen van amalgaam die zich hiervan niet bewust zijn.

Publicatiedatum: 25-07-2019


Terug naar overzicht