Gewoon Gaaf bij Tandheelkunde de Woudvaart
Woudvaart website wave 3.png

Gewoon

Gaaf

 
 
 
 

Gewoon Gaaf is een cariëspreventie methode voor ieder individueel kind van 0 tot 18 jaar én zijn/haar ouders en verzorgers

Over Gewoon Gaaf

Wilt u ook een gaaf gebit voor uw kind? En dat uw kind met een gezonde mond opgroeit? Gewoon Gaaf is een preventiemethode van het Ivoren Kruis dat speciaal is ontwikkeld voor kinderen. Deze preventiemethode zorgt ervoor dat ouders en kinderen al vroeg in contact komen met het goed verzorgen van het gebit van het kind en hierdoor veel mondproblemen kunnen voorkomen. Het is aangetoond dat Gewoon Gaaf tot 70% minder gaatjes kan leiden bij kinderen!

 

https://www.gewoon-gaaf.nl/over-gewoon-gaaf/wetenschappelijke-achtergrond

 

Onder begeleiding van uw mondzorgverlener bij Tandheelkunde de Woudvaart kan u samen met uw kind het gebit van uw kind gaaf en gezond houden. Gewoon Gaaf toch!? Doet u mee?

Gewoon Gaaf - Tandheelkunde de Woudvaart

Individuele preventie: voorkomen van gaatjes

Gewoon Gaaf is een preventiemethode voor ieder kind van 0 tot 18 jaar samen met zijn of haar ouders/verzorgers. Uw tandarts of mondhygiënist geeft u en uw kind advies dat is afgestemd op het gebit van uw kind. Hij of zij begeleidt uw kind een gaaf gebit te hebben en te houden.

 

Bij Gewoon Gaaf maakt de tandarts of mondhygiënist een risico-inschatting. Hoe goed zorgen u en uw kind voor het gebit van uw kind? Hoe is het met de mondhygiëne? Breken er tanden of kiezen door? Is uw kind aan het wisselen? Heeft uw zoon of dochter (beginnende) gaatjes in zijn/haar gebit?

 

Op basis van deze risico-inschatting, bepalen we het moment waarop we u en uw kind weer in de praktijk willen terugzien. Soms zullen bijvoorbeeld de kiezen extra worden beschermd (sealen) of wordt er een fluoridebehandeling gegeven. De invulling en uitvoering van de preventiemethode kan dus per kind binnen een gezin verschillen. Gewoon Gaaf kijkt tenslotte naar ieder kind en zijn of haar mondhygiëne.

 

Gewoon Gaaf

Cariës (gaatjes) is een gedragsziekte


Gedragsziekten, de naam zegt het al, kan u met gezond gedrag voorkomen. Maar daar moet u dus wel wat voor doen of laten. Ieder gebit kan gaaf blijven als u weinig suiker gebruikt en zorgvuldig uw tanden poetst met fluoridetandpasta. Wij begeleiden u en uw kind daarbij met Gewoon Gaaf.
Tandenpoetsen en napoetsen


Een gezonde mond begint met het op de juiste manier zorgvuldig poetsen van de tanden en kiezen met fluoridetandpasta. Gewoon Gaaf coacht u en uw kind hierbij. Meestal willen kinderen al op zeer jonge leeftijd zelf hun tandenpoetsen. Dat is prima. Stimuleer dat vooral. Maar kinderen poetsen nog niet overal even goed. Daarom is hulp nodig!

Goed tandenpoetsen gaat niet vanzelf, dat moet een kind leren. Kinderen tot ongeveer 10 jaar maken hun tanden en kiezen nog niet echt goed schoon. Poets daarom de tanden en kiezen bij kinderen tot die leeftijd ten minste 1x per dag na, ook als uw kind elektrisch poetst. Met het napoetsen maakt u ook gelijk duidelijk hoe belangrijk deze dagelijkse verzorging is. Zo wordt tandenpoetsen een goede gewoonte. Ook na het 10e jaar blijft het belangrijk om het tandenpoetsen te begeleiden en te controleren.
Kleuren


Bij de Gewoon Gaaf-methode wordt bij iedere controle de tandplak – een nauwelijks zichtbaar wit-geel laagje – gekleurd. De mondzorgverlener brengt een vloeistof op de tanden aan die de tandplak zichtbaar maakt. Zo kunt u dus precies zien waar nog tandplak zit.

Uw kind doet voor hoe hij zijn tanden poetst. En u laat zien hoe u het gebit van uw zoon of dochter na poetst. De mondzorgverlener laat zien waar de tandenborstel niet goed komt en traint u hoe u op die lastige plekken beter kunt poetsen.

Ook wijst hij/zij u op nieuwe kiezen die doorbreken. Tijdens de controle wordt het gebit van uw kind in de tandartsstoel ook professioneel gereinigd. Het gebit wordt dus helemaal schoongemaakt en drooggeblazen. Pas dan kan u goed zien of en zo ja waar het gebit is aangetast. Gaatjes beginnen als witte vlekken. Als u zorgvuldig poetst, kan u die nog herstellen of ervoor zorgen dat zo’n beginnend gaatje niet groter wordt.
Beloning: een gaaf gebit


Gewoon Gaaf gelooft in belonen van wie het goed doet. Blijkt het gebit van uw kind goed schoon? Ziet de tandarts of mondhygiënist geen beginnende gaatjes? Waarschijnlijk hoeft uw kind dan minder vaak of helemaal geen fluoridebehandeling te ondergaan en hoeft er niet of nauwelijks geseald te worden. Bovendien kan uw kind dan langer wegblijven tot een volgend bezoek in de mondzorgpraktijk. De grootste beloning is natuurlijk een gaaf gebit!
Eerste tandje? Poetsen!


Begin direct met tandenpoetsen zodra u het eerste puntje van het tandje ziet. Poets de tanden 1x per dag met fluoride peutertandpasta. De hoeveelheid fluoride in fluoride peutertandpasta is aangepast aan het gebruik door kleine kinderen. Fluoride is een natuurlijke stof die tanden en kiezen minder kwetsbaar maakt voor zuuraanvallen van bacteriën. Het gebruik van de juiste hoeveelheden fluoride helpt zo gaatjes in tanden en kiezen te voorkomen. De hoeveelheid fluoride in fluoridetandpasta is aangepast aan de leeftijd.

  • Poets bij kinderen vanaf 2 jaar 2x per dag hun tanden met fluoride peutertandpasta.
  • Stap vanaf 5 jaar over op fluoridetandpasta voor volwassenen. In tandpasta voor volwassenen zit meer fluoride.
  • U kan ook tandpasta gebruiken waarop staat ‘kinder’ of ‘junior’. Kijk dan naar de leeftijd die hierbij wordt aangegeven (bijvoorbeeld 5-12 jaar).
Eerste tandje? Naar de tandarts!


Om u en uw kind goed te begeleiden bij het hebben en houden van een gaaf gebit is het belangrijk dat u uw kind, zodra het eerste tandje doorbreekt, meeneemt naar de mondzorgpraktijk. Wie namelijk zo veel mogelijk van de Gewoon Gaaf-methode wil profiteren, begint direct zodra het eerste tandje verschijnt. Neem uw kind mee als u bijvoorbeeld zelf voor controle gaat. De tandarts of mondhygiënist legt uit hoe u het kindergebit het beste kunt verzorgen. Ook leert u al vroeg de juiste voedings- en poets gewoonten voor uw kind. Als uw kind op jonge leeftijd in de mondzorgpraktijk komt, krijgt het voldoende gelegenheid te wennen en raakt het vertrouwd met de omgeving en de medewerkers. Uw behandelaar geeft aan wanneer uw zoon of dochter weer in de praktijk moet terugkomen.

Gezonde voeding, ook gezond voor het kindgebit?

Behalve zorgvuldig tandenpoetsen is het zeker zo belangrijk te letten op de voeding van uw kind. Of uw kind een gaatje krijgt, hangt af hoe goed zijn tanden worden gepoetst en hoe vaak gesnoept of zoet gedronken wordt. Bij weinig suikergebruik en zorgvuldig tandenpoetsen, kan ieder gebit gaaf blijven. Zorg ervoor dat uw kind niet meer dan 7x per dag eet of drinkt. Dat is 3x een maaltijd en maximaal 4x per dag een tussendoortje. Geef uw kind liever hartige dan zoete dingen. Probeer uw zoon of dochter niet aan zoetigheid te laten wennen en voeg aan voedsel en dranken geen suiker toe.

 

Kies voor kraanwater in plaats van zoete dranken. Light frisdranken veroorzaken weliswaar geen gaatjes, maar bedenk dat deze, evenals de suikerhoudende varianten, nog wel zuur kunnen zijn. Ook zure producten kunnen schade veroorzaken aan het gebit.

Veelgestelde vragen

Hoe kan mijn kind meedoen aan Gewoon Gaaf?


U kunt contact opnemen met ons en aangeven dat u met uw kind wilt meedoen aan deze preventiemethode. Vervolgens krijgt u bij de eerstvolgende afspraak meer concrete informatie met betrekking tot deze methode.
Mijn kind heeft nooit problemen met zijn/haar gebit, is deelname aan Gewoon Gaaf nog steeds nuttig?


Gewoon Gaaf is voor alle kinderen, ook voor kinderen die nooit gebitsproblemen hebben. Gewoon Gaaf zorgt voor bewustwording van hoe belangrijk een goede mondhygiëne is, en hoe dit uitgevoerd kan worden. Het geeft dus handvaten waar het kind zijn/haar hele leven profijt van kan hebben.
Wat is de rol van mij als ouder?


Tijdens de afspraken bij ons krijgt u adviezen met betrekking tot tandenpoetsen en voeding. Een kind kan tot zijn/haar 10e levensjaar vaak nog niet goed zelfstandig tandenpoetsen. Daarom is uw rol om 1x per dag het gebit van uw kind te poetsen gebaseerd op de door ons gegeven poetsinstructies.
Wat zijn de kosten van Gewoon Gaaf?


Tot het 18e levensjaar van kind zijn alle tandheelkundige kosten vergoed (uitgezonderd van orthodontie). Kosten hoeven de weg naar een gezond gebit dus niet in de weg te staan.
Mijn kind kan er toch niets aan doen dat hij/zij een gaatje krijgt? Dat overkomt hem/haar toch?


Niet waar! U en uw kind kunnen gaatjes in het gebit van uw kind voorkomen. Op het ontstaan van gaatjes in het gebit heeft u zelf veel invloed. Wie goed zijn tanden poetst met fluoridetandpasta en weinig suiker gebruikt, kan gaatjes voorkomen en zijn gebit dus Gewoon Gaaf houden.
Mijn kind heeft toch een zwak gebit?


Ook dan is de sleutel tot een gezond gebit een combinatie van secuur tandenpoetsen en matig suikergebruik. Kinderen die goed hun tanden (laten na)poetsen, en weinig suiker eten en drinken, houden hun gebit Gewoon Gaaf.
Is het verantwoord om de kiezen niet te sealen?


Veel ouders zien het niet sealen van de kiezen van hun kind (en hun broertje of zusje wel) als onderbehandeling. Als de tandarts of mondhygiënist geen reden heeft om het gebit van uw kind te sealen, is dat een bewuste en verantwoorde keuze. In zowel gesealde als niet-gesealde kiezen kunnen gaatjes ontstaan.
Gewoon Gaaf, hoe dan?


Niets is moeilijker dan het veranderen van gedrag. Wie vroeg het juiste gedrag krijgt aangeleerd of daarin gestimuleerd wordt zal daar zijn leven lang plezier van hebben. Neem uw kind daarom zodra het eerste tandje doorbreekt mee naar ons en begin direct met tandenpoetsen. Samen met ons kan u het gebit van uw kind gaaf houden. Is dat niet Gewoon Gaaf?